Σιθωνία ήθη και έθιμα
Εκδηλώσεις στην Συκιά.
Πανηγύρι Αγίου Πνεύματος (Πεντηκοστή)
Εορτάζει ο ιερός ναός της Συκιάς. Την προηγούμενη ημέρα πραγματοποιείται εσπερινή ακολουθία και περιφορά εικόνας.
Η επόμενη μέρα ξεκινάει με πανηγυρική λειτουργία και ακολουθεί διανομή φαγητού στους πιστούς. Μέλη της κοινότητας προμηθεύουν την εκκλησία με κρέας, ρύζι και φασόλια τα οποία μαγειρεύονται παραδοσιακά στην αυλή του ναού.
Τριήμερο φεστιβάλ Παράδοσης (Το Σαββατοκύριακο του Αγ. Πνεύματος)
-
Μουσικές εκδηλώσεις με συγκροτήματα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής
-
Χορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά συγκροτήματα από την Θράκη, τη Μακεδονία, τον Πόντο και την Νησιωτική Ελλάδα.
-
Θεατρικές παραστάσεις για παιδιά ή μεγάλους. Κουκλοθέατρο, παντομίμα.
Η γιορτη του Αγίου Αθανασίου (18 Ιανουαρίου)
Στις 18 Ιανουαρίου εορτάζει ο Πολιούχος της Συκιάς Άγιος Αθανάσιος.
Αλογοδρομίες του Αγ.Γεωργίου
Στις 23 Απριλίου ή την πρώτη μέρα μετά το Πάσχα, αναβάτες αλόγων από την Συκιά και από την υπόλοιπη Ελλάδα συγκεντρώνονται στο παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό ή στην Παραλία της Συκιάς στην περιοχή Μύλοι.
Ακολουθεί αλογοδρομία και ο νικητής κερδίζει χρηματικό βραβείο 500 ευρώ.
Παραμονή Πρωτομαγιάς
Νέοι και γυναίκες μεγάλης ηλικίας μαζεύονται σε κάθε γειτονιά μόλις δύσει ο ήλιος και ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά που έχουν συγκεντρώσει αρκετές μέρες πριν. Όσο η φωτιά είναι αναμμένη οι γυναίκες χορεύουν κυκλικούς χορούς γύρω από τη φωτιά και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά.
Ταυτόχρονα τα νέα παιδιά, αφού βρέξουν τα μαλλιά και τα ρούχα τους, πηδούν πάνω από τις φωτιές σαν μία συμβολική πράξη που αποσκοπεί στο να διώξει τον χειμώνα και την αρρώστια. Στην συνέχεια όλοι παίρνουν έναν δαυλό από φωτιά και την πηγαίνουν στο σπίτι τους για να φύγουν όλα τα κακά.
Εκδηλώσεις στη μνήμη του Ιωάννου του Προδρόμου ( 24 Ιουνίου )
Την παραμονή οι πιστοί βγαίνουν στον κάμπο και στα χωράφια και μαζεύουν ένα συγκεκριμένο λουλούδι ενός θάμνου που ανθίζει αποκλειστικά εκείνες τις μέρες και ονομάζεται «Κλήδονας». Λέγεται ότι το φυτό έχει θεραπευτικές ικανότητες. Γι’ αυτό το κόβουν και κάνουν στεφάνια τα οποία τα τοποθετούν στη μέση τους ,στα κεφάλια τους , στις πόρτες των σπιτιών τους ή όπου υπάρχει ασθένεια και πόνος για να τον διώξουν.
Απόκριες (Τσικνοπέμπτη)
Οι πιστοί τρώνε κρέας για τελευταία φορά πριν από το Πάσχα. Από εκείνη την ημέρα ως και την Καθαρά Δευτέρα παιδιά ντυμένα με διάφορες στολές σκορπίζονται στους δρόμους , όπου διασκεδάζουν, τρομάζουν τον κόσμο και επισκέπτονται τα σπίτια ζητώντας κεράσματα. Παλιότερα ντύνονταν αποκλειστικά με προβιές ζώων ,κάπες βοσκών, κουκούλες και ζώνονταν με μεγάλες κουδούνες από τα γίδια. Γίνονται γλέντια , χοροί και ρέει άφθονο κρασί . Όλα αυτά θεωρούνται κατάλοιπα από τις αρχαίες Διονυσιακές Λατρείες που γίνονταν στο τέλος του χειμώνα με σκοπό να ξορκίσουν τον χειμώνα – θάνατο και να υποδεχτούν την άνοιξη – ζωή.