Ο γκλίτσος
Ο γκλίτσος παίζεται με δύο ή περισσότερα παιδιά.
Για να παιχτεί το παιχνίδι χρειάζονται δύο ξύλινες βέργες, μια μακριά 60-70 εκ. περίπου (γκλίτσα) και μια μικρή 10-20 εκ. περίπου (γκλίτσος), που είναι ήταν πελεκημένο στις άκρες έτσι ώστε να είναι μυτερό και να εκτινάσσεται προς τα πάνω όταν το χτυπούσαν με την γκλίτσα στις άκρες.
Τα παιδιά βάζουν σημάδι ρίχνοντας πέτρες και όποιος το πλησιάσει περισσότερο αρχίζει πρώτος. Αυτός λοιπόν βάζει πάνω από μια μικρή σκαμμένη εσοχή στο έδαφος το γκλίτσο, παράλληλα προς το έδαφος, κι έχοντας τα άλλα παιδιά απένταντι του, χτυπά με τη γκλίτσα το γκλίτσο για να τον στείλει όσο μπορεί πιο μακριά, προσέχοντας όμως να μην το πιάσουν τα άλλα παιδιά.
Αν το πιάσει ένα απ’ τα παιδιά, τότε πηγαίνει αυτό το παιδί να ρίξει το γκλίτσο και εκείνος που το έριξε πριν, αλλάζει θέση και πηγαίνει απέναντι με τα άλλα παιδιά. Αν δεν το πιάσει κανείς, τότε κάποιος απ’ τους απέναντι ρίχνει το γκλίτσο για να χτυπήσει την γκλίτσα και να τον “κάψει” , που την τοποθετεί εκείνος που έριξε το γκλίτσο οριζόντια στο έδαφος και αν τη χτυπήσει αυτός παίρνει τη θέση αυτού που έριχνε και αλλάζουν θέσεις.
Αν δε χτυπήσουν τη γκλίτσα, τότε ο κύριος παίχτης βάζοντας το γκλίτσο σε ένα σημείο κοντά στην εσοχή, χτυπάει το γκλίτσο με τη γκλίτσα του σε μία άκρη του και αυτό ανασηκώνεται ψηλά. Κατόπιν ο παίχτης αν το χτυπήσει μία φορά δυνατά τότε μετράει την απόσταση από το μέρος που το ‘ριξε μέχρι το σημείο που έπεσε με τη γκλίτσα του και όποιο νούμερο βρει, αυτό είναι οι πόντοι που κέρδισε.
Επίσης αν πριν χτυπήσει το γκλίτσο του για να το στείλει μακριά, το χτυπήσει άλλη μια φορά (συνολικά 2) τότε τους πόντους, τους μετράει με το γκλίτσο και όχι με την γκλίτσα. Και αν το χτυπήσει 2 φορές (συνολικά 3), τότε οι πόντοι μετράνε με το διπλάσιο νούμερο που βρίσκεται μετρώντας την απόσταση με το γκλίτσο κ.ο.κ.